Al Ghuraba

*es selamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu* Dobro jutro/ dan/ noć. Dobro došli na moj blogić. :D

16.10.2011.

Evo je, bit će nevolje...

Jesmo li samo nijemi posmatrači svijeta oko nas? Jesmo li samo nijemi posmatrači nepravde? Jesmo li samo neuki, nezanimljivi sudionici života, i pristalice mase....?

U ovom mjesecu prije nekolike godine upisala sam The fakultet.  Želja za sticanjem znanja, mladost, neiskustvo, sloboda uma, volja, sve je to skakutalo u mom malom mostarskom srcu. Bila sam ubjeđena da ću u ovoj ustanovi da naučim sve što mi treba za rad u mojoj struci, sve što mi treba za dalji život. Bila sam ubjeđena da će Fakultet od mene da napravi čovjeka, osobu zrelu i stasalu za život u ovakvom svijetu... No, nažalost, nijedna želja mi se do sada nije ispunila. Četvrta godina fakulteta, a u meni samo tuga jer sam ga upisala. Do sada sam imala samo jedno predavanje koje je bilo fer i korektno i koje me je naučilo osnovnim 'cakama' struke, i koje me je zaintrigiralo za tu profesiju. I to može se reći, sve zahvaljujući profesoru koji je držao ta predavanja (i to nisu predavanja nego vježbe). Došla sam u stanje kada sam na četvrtoj godini, i štrebam predmete, čisto bubatorski nastojim da položim sve ispite, da dobijem diplomu u ruke i da idem. Ja ovo nisam htjela!

I možda me i ne bi boljelo toliko ovo sve da su profesori pravedni, no i to je još jedna mrlja na ovu ustanovu. Da će da nas dijele po porjeklu, po znanju, po oblačenju, čak po mjestu sjedenja, to nisam ni slutila. Da će profesor, kada napišeš loš esej, pred cijelim odsjekom da kaže ''Ovo bi moje četverogodišnje dijete bolje uradilo''; i da stane na tome, da se ni ne potrudi da ti kaže što si pogriješila, šta je to što trebaš da popraviš, jednostavno da uradi taj svoj posao i nauči te. Jer Bože moj, posao profesora je i da uči studente, a ne samo da ih kritikuje. U ovoj našoj lijepoj državi na svakom čošku nepravde i toga sam svjesna, ali da ovoliko nepravde ima na jednom Fakultetu to mi je bilo nezamislivo.

''Vidiš li ta crveno-bijela svjetla? To je tvoj grad s pjetlom il bez pjetla...''; da ovo je moj grad. Moj grad, moje okruženje, moj Fakultet ma kakav on bio. ''...sjedi mali tu je tvoj dom, daleko su Istambul i Beč...'' želim da ostanem ovdje, neću da budem još jedna studentica koja je napustila BiH. Prilika sam imala, stipendije u Italiju, Švedsku odbila radi Bosne i Hercegovine. Želim da pomognemo ovoj državi, da ostanemo ovdje da učimo, da razvijamo svoje znanje, svijest... ali kako? Prije sam bila optimistična, ali mi je sada ponestalo optimističnih odgovora... kako dalje?

 

Al Ghuraba
<< 10/2011 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Dosta mi je Allah moj!
**moj ummet**
Bosna i Hercegovina
Palestina

:)
CVIJET SREĆE NE CVIJETA DOK SPAVAŠ.
PROBUDI SE!!!!!!!!

MOJI FAVORITI
spagosmail
Partizansko spomen-groblje - Help to preserve
KUĆA OTVORENOG SRCA
više...

BROJAČ POSJETA
20047

Powered by Blogger.ba